Upór studentów a ich status na rynku pracy - Agnieszka Franczyk (Szkoła - Zawód - Praca)
Celem badania było zweryfikowanie, czy upór studentów jest różnicowany przez ich status na rynku pracy (pracujący vs. niepracujący). W badaniu wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Posłużono się Krótką Skalą Uporu (Grit-S) opracowaną przez Angelę Duckworth i Patricka Quinna. Badacze definiują upór jako „pasję i wytrwałość w realizacji długoterminowych celów” (Duckworth, Quinn, 2009, s. 166). Badania przeprowadzono wśród 177 studentów w wieku od 17 do 33 lat (M = 20,25, SD = 2,12), studiujących w trybie stacjonarnym na Uniwersytecie Opolskim. Z przeprowadzonych analiz wynika, że studentów łączących studia z pracą cechuje wyższy poziom uporu niż tych, którzy tylko studiują. Rezultaty te sugerują, że łączenie obowiązków akademickich z zawodowymi może sprzyjać wytrwałości.