اثرات محافظت عصبی نانوفیتوزوم آلفاپینن برآسیب‌های اکسیداتیو القاء شده با تتراکلریدکربن (CCl4) - اکبر حاجی زاده مقدم; کوثر تقی زاده; صدیقه خانجانی جلودار; وحید حسن تبار (زیست‌شناسی کاربردی)
مقدمه: تتراکلریدکربن (CCl4) حلال شیمیایی رایج که موجب استرس اکسیداتیو و آسیب مغزی می‌شود. آلفاپینن دارای خواص آنتی‌اکسیدانی نقش مهمی در کاهش استرس اکسیداتیو و بهبود التهاب دارد. با این حال، آلفاپینن به دلیل حلالیت کم فراهمی زیستی پایینی دارد. هدف از این پژوهش بررسی اثرات حفاظتی نانوفیتوزوم آلفاپینن بر آسیب مغزی ناشی از CCl4 در موش صحرایی نر است. روش‌ها:. در این پژوهش 35 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به پنج گروه کنترل، نانوفیتوزوم آلفاپینن (50 میلی‌گرم بر کیلوگرم ) به مدت 14 روز، CCl4 ) 1 میلی‌گرم بر کیلوگرم ) دوبار در هفته به مدت 14 روز و دو گروه CCl4 که با آلفاپینن و نانوفیتوزوم آلفاپینن (50 میلی‌گرم بر کیلوگرم ) به مدت 14 روز تحت درمان قرار گرفتند تقسیم شدند. در نهایت، میزان سطوح مالون دی آلدهید (MDA) و گلوتاتیون (GSH) و همچنین فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج و بحث: نتایج ما نشان داد سطح GSH ( 001/0 P<) و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی ( 01/0> P) در مغز موش دریافت کننده CCl4 بطور معنی‌داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت در حالیکه نانوفیتوزوم آلفاپینن بطور معنی‌داری افزایش داد. در مقابل، سطح MDA در مغز موش دریافت کننده CCl4بطور معنی‌داری ( 001/0>P ) نسبت به گروه کنترل افزایش یافت. در حالیکه نانوفیتوزوم آلفاپینن سطح MDA را بطور معنی‌داری کاهش داد. یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که نانوفیتوزوم آلفاپینن می‌تواند از مغز در برابر استرس اکسیداتیو و آسیب ناشی از CCl4 محافظت ‌کند.