NASELJENOST SJEVERNOG I SREDNJEG VELEBITA U PRAPOVIJESTI I ANTICI - VEDRANA GLAVAŠ; MIROSLAV GLAVIČIĆ (Senjski Zbornik)
U radu se donose rezultati istraživanja prapovijesne i antičke naseljenosti na prostoru sjevernog i srednjeg Velebita. Istraživanje naseljenosti samo je jedan segment multidisciplinarnog istraživanja kulturnog krajolika, koje se na studijskom prostoru provodi posljednjih deset godina. Metodologija istraživanja je kompleksna, a obuhvaća intenzivne terenske preglede, zračna snimanja, GIS analize i arheološka iskopavanja. Prapovijesni naseobinski obrazac karakteriziraju gradine, kojih je do sada na studijskom prostoru dokumentirano 36. Iako se u ranijoj literaturi većinom tretiraju kao mjesta za stanovanje, na 36 podvelebitskih gradina nisu dokumentirane naseobinske aktivnosti. Osnovne arhitektonske strukture karakteristične za podvelebitske gradine su bedemi i terase. Prostorno decentraliziran obrazac gradina u podvelebitskom primorju nakon uspostave rimske uprave centralizira se, a podno velebitskih prijevoja razvijaju se municipalna središta: Senia, Lopsica, Ortopla i Vegium. Pri tom Senija ostvaruje vodeću gospodarsku, trgovačku i prometnu ulogu regionalnog značenja, dok će ostala naselja zadržati samo lokalno značenje.