Bir Arada Yaşama Tecrübesi Bakımından Osmanlı Dönemi Kıbrıs - Mustafa Göregen (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Osmanlı yönetiminde Kıbrıs adasında Müslümanlar ve çoğunluğunuHıristiyanların oluşturduğu gayrimüslimler arasında sosyalve iktisadi anlamda değişik boyutlarda ilişkiler yaşanmıştır. Üçasırdan fazla Ada’da yönetimi elinde bulunduran Osmanlı Devleti,toplumu oluşturan, dili, dini ve ırkı farklı olan unsurları asimileedip tek millete dönüştürmeden farklı kimliklerin hoşgörü ortamındabir arada yaşamalarını sağlaması bakımından önem arzetmektedir. Osmanlı idaresi altında bulunan her yerde olduğu gibiKıbrıs adasında da gayrimüslim unsurlara baskı kurup zulmetmekbiryana, yapmış olduğu düzenlemelerle kendi cemaat temsilcileritarafından yapılan adaletsiz muamelelerin önüne geçmiş, toplumuntüm unsurlarıyla karşılıklı olarak sosyal, hukuki ve ekonomikilişkilerini adalet ve hoşgörü çerçevesinde sürdürmüştür.Bu makalede Osmanlı devletinin Kıbrıs’ta farklı inanç kültür veetnik yapıya mensup farklı unsurları kısaca sosyokültürel, hukuki,p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 8.0px Helvetica}dini ve ekonomik ilişkiler bağlamında ele alınacaktır.