Nöral Tüp Defektleri ve Doğuştan Kalp Hastalığı Birlikteliği: Ekokardiyografi Yapılması Mutlaka Gerekli Mi? - Bülent Oran; Derya Çimen; Osman Güvenç; Fatma Kaya; Derya Arslan (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu retrospektrif çalışma nöral tüp defekti olan çocuklardaki doğuştan kalp hastalığı sıklığını belirlemek için yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışmada, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu’ndan onay alındıktan sonra nöral tüp defekti tanısı olan vakaların ekokardiyografi verileri üç yıl için retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışma, yaşları ortalama 21.7±23.5 ay olan 82 hastayı içermektedir. Nöral tüp defekti olan çocuklardaki doğuştan kalp hastalığı sıklığı %17.1 idi. En sık görülen nöral tüp defekti meningomyelosel %73 iken, en sık görülen doğuştan kalp hastalığı ise atriyal septal defekt idi %6.3 . Sonuç: Yazarlar nöral tüp defektinde doğuştan kalp kusurlarının rapor edildiğinden daha sık olduğunu bildirmektedirler ve tarama ekokardiyografi gerekmektedir. Bu nedenle, bu durum özellikle hastalardaki küçük veya büyük cerrahi prosedürlerde akılda tutulmalıdır