ALEVİLİĞİN MEDYAYA YANSIMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - İpek Semah Elçi (Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi)
Türkiye’de medya ve Alevilik ilişkisi, Aleviliğin tarihsel olarak nasıl algılandığı vetopluma nasıl yansıtıldığıyla yakından ilişkilidir. Aynı zamanda medyanın Aleviliği nasılele aldığı konusu, hem Türkiye’nin sosyo-politik yapısı hem de medyanın tarihsel rolü iledoğrudan bağlantılıdır. Türkiye’de Alevilik, siyasi ve toplumsal boyutta gerçek yapısınındışında bir inanç topluluğu olarak algılanmıştır. Bu durum medyanın da Aleviliği nasıl elealdığına yansımıştır. Osmanlı döneminde Alevilik gerçek anlamıyla algılanmamış ve devletile tezatlık oluşturan bir yapı olarak görülmüştür. Bu durum Cumhuriyet dönemine kadaruzanan bir süreci kapsar. 1950’lerden itibaren medyada Alevilik konusuna daha fazla yerverilse de çoğu zaman Alevilik belli bir siyasi çerçeve içerisinde değerlendirilmiştir. Özellikle20. yüzyılın ilk yarısında medyanın, Alevileri ya görünmez kıldığı ya da yanlış ve eksikbilgilerle temsil ettiği gözlemlenmiştir. 1980 itibariyle medya hareketlerinde Alevilik kendiniifade etmeye başlamıştır. 1980 darbesi sonrası dönemde medya, Alevileri çoğunlukla “öteki”olarak konumlandırmış ve Alevilere yönelik önyargıları pekiştirmiştir. Alevilikle ilgili medyahareketlerinde genellikle Aleviliğin dinî boyutu yerine siyasi bir hareket olarak algılanmasısağlanmıştır. Alevi kimliği, genellikle sol eğilimli politik hareketlerle özdeşleştirilmiş ve buda medyada Alevilere yönelik daha çok siyasi bir bakış açısının yer almasına neden olmuştur.Bu çalışmada Alevilik ve medya ilişkisi; Aleviliğin televizyon, gazete, sosyal medya, belgesel,film gibi medyada temsili üzerinde genel bir çerçeve oluşturularak medyanın Alevi toplumunaetkisi ve gelecek perspektifleri incelenmiştir.