YENİSOSYAL BİLGİLER DERS KİTAPLARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ - Ayşe Mentiş Taş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacıilköğretim 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin yeni sosyal bilgiler öğretim programıesas alınarak hazırlanmışyeni sosyal bilgiler ders kitaplarına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Konya il merkezinde bulunan 153 ilköğretim okulunun % 50’sini oluşturan 76 ilköğretim okulunda görev yapan 4. ve 5. sınıf öğretmenleri araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için araştırmacıtarafından geliştirilen öğretmen anketi kullanılmıştır. Ankette yer alan maddelerin faktör yapısıfaktör analizi ile güvenirlikleri Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısıile incelenmiştir. Öğretmen görüşlerini belirlemede madde bazında frekans ve yüzde kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenler yeni sosyal bilgiler ders kitabınıtasarım, görsel düzen , fiziksel yapı, dil ve anlatım bakımından olumlu olarak değerlendirirken içerik bakımından kısmen olumlu olarak değerlendirmişlerdir.