Yaratıcı ve Kültürel Endüstriler ve COVID-19 Pandemi Döneminde Türkiye’de Kültür ve Sanat Sektörlerinin Durumu - Zeynep Özarslan (Alternatif Politika)
COVID-19 pandemisi yaratıcı ve kültürel endüstrilerin bazı alt sektörlerinin faaliyetlerinde ciddi kısıtlamalar yaşanmasına neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de pandemi sürecinde yaratıcı endüstrilerin parçası olan kültür ve sanat sektörleri için durum değerlendirmesi yapmaktır. Çalışma kapsamında, Mart-Eylül 2020 tarihleri arasında Türkiye’de kültür-sanat sektörüne, merkezi ve yerel yönetimlerin sağladığı kamusal destekler ve de meslek birlikleri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının destekleri, nitel araştırmalarda kullanılan veri analiz tekniklerinden biri olan doküman analizi tekniği ile incelenmektedir. Sinema, televizyon, tiyatro, müzik, gösteri ve performans sanatları kategorileri altında ele alınan kültür-sanat sektörüne sağlanan destekler; finansal destek, vergi indirimi veya ertelemesi, dijital arşiv desteği, erken bilet rezervasyonu, sanatsal performansın icrası için gereken çevrimdışı veya çevrimiçi ortamların sağlanması, yaşanan sorunlara ilişkin yapısal çözüm önerileri geliştirilmesi temalarına göre değerlendirilmektedir. Araştırma neticesinde pandemi döneminde Türkiye’de kültürel ve sanatsal faaliyetlerin merkezi yönetim tarafından yeterince desteklenmediği, desteklendiği ve de meslek birliklerinin ve sendikaların bazı yerel yönetimler tarafından kısmen destekler sağladığı ancak politika yapıcıların karar mekanizmalarına yeteri kadar etki edemediği tespit edilmektedir.