Інституційні механізми забезпечення ґендерної рівності у політичній сфері: європейський контекст - Ярослав Дигал (Історико-політичні проблеми сучасного світу)
Ґендерна рівність є актуальною проблемою сучасності і означає рівність прав, можливостей та обов’язків чоловіків та жінок. Рівність у політичній сфері в свою чергу дає можливість представникам обох статей в повній мірі реалізувати свої права. У статті розглянуто питання забезпечення ґендерної рівності шляхом застосування національних інституційних механізмів у державах Європейського Союзу. Проаналізовано погляди дослідників та різні підходи до розуміння ґендерних механізмів, вивчено роль глобальних та регіональних організацій в утвердженні рівності між чоловіками та жінками. Досліджено історичні основи формування міжнародних, регіональних та національних механізмів. Названо тенденції у формуванні та критерії ефективності національних механізмів гендерної рівності. Досліджено основи формування та проаналізовано показники ефективності національних механізмів, визначено ключове значення парламенту в утвердженні ґендерної рівності у політичній площині. Доведено, що національні інституційні механізми забезпечення ґендерної рівності формують загальну стратегію ґендерної рівності як в суспільстві загалом, так і в політичній площині зокрема.