Zeytinin Olea europaea L.cv. Memecik Sürtünme Katsayılarının Belirlenmesi - Ahmet Çolak; Kâmil Saçılık (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, İ zmir yöresinde yetiştirilen Memecik zeytinin, çeşitli sürtünme yüzeyleri üzerindeki sürtünme katsay ı ları belirlenmi ştir. Sürtünme katsay ı s ı değ erlerini belirlemek amac ı yla bir biçme düzeni geli ştirilmiştir. Ölçme düzeni, zeytinlerin içine konuldu ğ u kutu, sürtünme yüzeyi ve kuvvet alg ı lama düzeninden olu şmuştur. Sürtünme yüzeyi olarak lastik, kontrplak, galvanize sac ve krom çelik sac kullan ı lm ışt ı r. Denemelerde normal kuvvet, 23.1, 28.1 ve 33.1 N olarak seçilmi ş ve sistemde oluşan sürtünme kuvvetleri sürekli olarak veri i şleme sistemine kaydedilmiştir. Deneme sonuçlar ı na göre statik ve dinamik sürtünme katsay ı s ı üzerine normal kuvvetin etkisi önemsiz, sürtünme yüzeyinin etkisi ise önemli bulunmu ştur p