Wpływ leczenia rekombinowanym ludzkim hormonem wzrostu na metabolizm glukozy - Jerzy Bodalski; Beata Mianowska (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Podejmując decyzję o rozpoczęciu leczenia ludzkim hormonem wzrostu (hGH, somatotropina), lekarze często zastanawiają się nad możliwością wystąpienia ubocznych objawów takiej terapii, rozważając między innymi wpływ hGH na metabolizm glukozy. Problem ten nabiera szczególnego znaczenia w przypadku pacjentów, u których dąży się do uzyskania wysokich, przekraczających fizjologiczne, poziomów somatotropiny w surowicy (m.in. u dzieci z konstytucjonalnym niedoborem wzrostu i u dziewczynek z zespołem Turnera). W świetle aktualnych badań wydaje się, że mimo niezaprzeczalnego wpływu hGH na metabolizm węglowodanów, podawanie substytucyjnych dawek hormonu praktycznie nie niesie z sobą zagrożenia rozwojem cukrzycy, stosowanie leku w dawkach wyższych niż fizjologiczne może natomiast wpływać na wydzielanie insuliny, a w wyjątkowych przypadkach prowadzić do rozwoju cukrzycy, której objawy ustępują po przerwaniu terapii hormonalnej.