جستاری در ضرورت توسعه مسئولیت ناشی از عمل غیر به احزاب سیاسی - الهام صادقی راد; منصوره بکایی (پژوهشهای حقوقی)
منتخبین احزاب به‌عنوان نمایندگان سیاسی مردم در بالاترین سطوح مقامات دولتی و تقنینی ممکن است مرتکب مفاسد سیاسی و مالی شوند. جبران خسارات مترتب بر این مفاسد توسط این نمایندگان گاهی دشوار و حتی غیرممکن به نظر می‌رسد. نقش حزب در مرحله مسئولیت و جبران خسارت آن نادیده گرفته شده و حلقه‌ای مفقوده است. به تعبیری احزاب از مسئولیت ناشی از تخلفات و جرایم سیاسی ـ اداری نمایندگان خویش رهایی یافته‌اند. به نظر می‌رسد راه چاره، قیاس مسئله با مسئولیت مدنی ناشی از فعل غیر است.جستار حاضر درصدد است با ذکر نمونه‌هایی از مسئولیت‌های مدنی ناشی از فعل غیر و مسئولیت متبوع ناشی از فعل تابع در فقه و حقوق ایران و با توجه به احراز نوعی از رابطه گماشتگی بین حزب و منتخب آن، برای احزاب به‌عنوان متبوع مسئولیت نیابی بر خسارات ناشی از فساد اداری ـ مالی منتخبین خود به‌عنوان تابع اثبات نماید.