Türkiye’de Enformasyon Obezitesi İle Mücadele Politikalarına Yönelik Uzman Görüşleri Bağlamında Bir Değerlendirme - Ayşegül Babaoğlu (Communicata)
ÖZBu araştırmanın amacı, problemli internet kullanımı ve internet bağımlılığı ile giderek artan enformasyon obezitesi sorunu bağlamında Türkiye’de uygulanan mücadele politikalarını T.C. Kurum ve Kuruluşlarındaki yetkili kişilerin ve konu kapsamında çalışmaları bulunan akademisyenlerin görüşlerini incelemektir. Bu bağlamda alanla ilgili eksiklerin giderilmesi ve hayata geçirilecek politikaların doğru yapılandırılması için önemli bir kaynak özelliği taşımaktadır. Ayrıca, Türkiye’de problemli internet kullanımı ve internet bağımlılığı üzerine gerçekleştirilen akademik çalışmaların sınırlılığı göz önüne alındığında, gelecek dönemlerde gerçekleştirilecek araştırmalar için kaynak sağlama potansiyeli de yine çalışmanın önemini arttırmaktadır.Araştırmada, Türkiye’de enformasyon obezitesi ile mücadele politikalarının analizi için nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda, Türkiye’de faaliyette bulunan; kamu kurum ve kuruluşlarındaki yetkili kişiler ve konu kapsamında çalışmaları bulunan akademisyenlerle derinlemesine görüşme yönteminden faydalanarak çalışmanın amacı doğrultusunda verilere ulaşılması planlanmıştır.Bu doğrultuda, bilgi kirliliği ve aşırı bilgi yüklemesi durumlarını ifade eden enformasyon obezitesinin günümüzde önemli bir sorun haline geldiği gözlemlenmektedir. Enformasyon obezitesi ile mücadele de Türkiye, politika oluşturmak ve projeler gerçekleştirmek için kamu kurum ve kuruluşlarının yanında bilim insanları ve sivil toplum örgütlerinin de desteğini alarak konu ile ilgili çalışmaların güçlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda konu kapsamında bilinçlendirme ve farkındalık etkinliklerinin arttırılması özellikle çocuk ve gençlere yönelik sanatsal ve sporsal faaliyetler gibi etkinliklerin artırılması konusunda bulgular ortaya çıkmıştır. Ayrıca, medya okuryazarlığı ve dijital okuryazarlık alnında okul öncesinden başlanarak orta öğretim, lise ve üniversite düzeyinde derslere eğitim müfredatında yer verilmesinin gerekliliği tespit edilmiştir.