Jaume Isern i la seva incidència en l'ensenyament de cecs i de la música al Mataró vuitcentista = Jaume Isern and his influence in the teaching of the blind and music in the Mataró of the nineteenth Century - Montserrat Gurrera i Lluch (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
Jaume Isern (1798-1880) neix cec i és un destacat músic i compositor que influeix decididament en el desenvolupament i sorgiment de l'art musical de la ciutat de Mataró durant el segle XIX. Està molt involucrat en la vida ciutadana i cultural, sobretot a partir de la dècada dels anys trenta, i també porta a terme diferents accions en pro de l'ensenyament de cecs. En aquest article ens apropem a l'ensenyament que rep Isern com a cec i músic, les seves activitats professionals i culturals, les seves accions en favor de l'ensenyament de cecs i, finalment, la seva rellevància en el món musical de la ciutat i en l'àmbit català.