Projektowanie Połączeń Spawanych Metodą Nośności Granicznej - W. Zowczak (Engineering Transactions)
W pracy zaproponowano zastosowanie metody nośności granicznej do wstępnych obliczeń i projektowania połączeń spawanych. Posłużono się twierdzeniami ekstremalnymi celem oszacowania nośności kilku typowych połączeń oraz dla oszacowania Wymiarów spoin przy danej z góry nośności. Rozważano spoiny pachwinowe: poprzeczne, wzdłużne i ukośne. Przedstawiono przykład projektowania połączenia spawanego, ilustrujący związek pomiędzy wymiarowaniem spoin a kształtowaniem elementów spawanych.