ELEKTRONİK PARA, DİĞER PARA TÜRLERİYLE KARŞILAŞTIRILMASI VE OLASI ETKİLERİ - Nurettin ÖZTÜRK; Asuman KOÇ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bilişim teknolojisindeki gelişmeler para üzerinde de etkisini göstererek elektronik paranın ortaya çıkmasına yol açmıştır. Elektronik para sistemleri; kart tabanlı-ağ tabanlı, tek çıkarıcılı-çok çıkarıcılı ve açık-kapalı devre çalışan sistemler olarak gruplara ayrılırlar. Gerek uygulamada kullanılan e-para türlerinin farklı olması, gerek bunları finansal ve finansal olmayan birçok kurumun çıkarabilmesi, bu konuda otoritelerce bir düzenlemenin yapılmaması ve en önemlisi merkez bankaların bu konudaki suskunlukları, e-para sistemlerinin kapsamlı analizini gerektirmektedir. Bu çalışma e-para tanımındaki kavramsal kargaşayı analiz ederek diğer para türleriyle karşılaştırmakta, muhtemel etkilerini tartışmaktadır. E-paranın merkez bankasınca çıkarılması ve düzenleme otoritelerince denetiminin yapılması çalışmanın temel önermelerindendir.