Sakarya'nın Kongre Turizmi Pazarı Analizi: Yerel Paydaşlar Üzerine Bir Araştırma - Muhammet Kaya; Orhan Batman (İşletme Bilimi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı Sakarya İlindeki toplantı pazarının arz analizini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda ilk olarak daha önceki çalışmalar ışığında toplantı turizmi açıklanmıştır. Daha sonra Sakarya ilinin bir destinasyon olarak durumu ortaya konmuştur. Yerel paydaşlar ile yapılan görüşmeler sonucu elde edilen bulgular tablo haline getirilmiş ve açıklanmıştır. Son olarak Sakarya ilindeki mevcut potansiyel ortaya konmuş, yetersiz olarak görülen hususlar belirlenmiştir. Toplantı turizminin dünya turizm gelirlerinde önemli yer tutması ve Türkiye'nin de toplantı pazarından pay almak istemesi araştırmanın önemini göstermektedir. Yapılan araştırmanın veri toplama sürecinde nitel araştırma yönteminde sıkça kullanılan mülakat kullanılmıştır. 8 kurumdan 11 kişi ile görüşülmüştür. Araştırma sonucunda Sakarya'nın toplantı potansiyelinin olduğu fakat arzın yetersiz olduğu, örgütlenmelerde eksiklik olduğu tespit edilmiştir. Sakarya ilinin toplantı pazarından pay alabilmesi için gereken düzenlemeler konusunda öneriler ileri sürülmüştür.Anahtar Kelimeler: Turizm, Kongre, Toplantı, Sakarya.