Rachunkowość jako źródło informacji o sytuacji finansowej przedsiębiorstw w ocenie zagrożenia upadłością - Edward Nowak (Barometr Regionalny)
W artykule przedstawiono rachunkowość i sprawozdawczość finansową jako istotne źródło informacji o sytuacji finansowej jednostki gospodarczej, przydatnych przy ocenie zdolności do kontynuowania działalności oraz zagrożeń dla tego kontynuowania, ze szczególnym uwzględnieniem grożącego jednostce niebezpieczeństwa bankructwa.