Paweł Popieliński, Mniejszość niemiecka w III Rzeczpospolitej Polskiej (1989 – 2019) w procesie integracji ze społeczeństwem większościowym, Instytut Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk, Warszawa 2020, ss. 514 - Ewa Pogorzała (Facta Simonidis)
Recenzja: Paweł Popieliński, Mniejszość niemiecka w III Rzeczpospolitej Polskiej (1989 – 2019) w procesie integracji ze społeczeństwem większościowym, Instytut Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk, Warszawa 2020, ss. 514