Обізнаність управлінців медичних закладів і органів охорони здоров’я Львівщини щодо теоретичних основ неінфекційних хвороб (за вислідами соціологічного дослідження) - В. В. Рудень (Львівський клінічний вісник)
Вступ. Від часу появи концепції епідеміологічного переходу (Abd el R. Omran, 1971) домінування неінфекційних хвороб (НІХ) серед населення європейських країн стало реальністю у контексті стану як індивідуального, так і громадського здоров’я, а також тривалости життя,  економічного й оборонного ресурсу. Важливо й те, що НІХ є наслідком поведінки самої людини, що окреслює її спосіб життя через наявні чинники ризику.