Primerjalna analiza sistemov zavarovanja posevkov in plodov v Sloveniji in v državah - članicah Evropske zveze - Dejan ZDOVC; Katja VADNAL; Katarina KOŠMELJ (Acta Agriculturae Slovenica)
Zaradi naraščajočih naravnih in gospodarskih tveganj postaja upravljanje s tveganji v sodobnem kmetijstvu vse pomembnejše področje upravljanja. Slovenski kmetje lahko pri tem uporabijo le agrotehnične ukrepe in zavarovanje pri zavarovalnicah. Zato je cilj raziskovanja primerjalni pregled in ocena razmer na področju zavarovanja pridelkov in plodov preko zavarovalnih shem v Sloveniji, v Belgiji, v Franciji, v Italiji, v Nemčiji, na Nizozemskem, v Španiji in na Švedskem. Sisteme in učinkovitost zavarovanj posevkov in plodov smo analizirali in medsebojno primerjali s pomočjo nevarnosti in načina zavarovanja posevkov in plodov ter indikatorjev učinkovitosti zavarovanja posevkov in plodov za nevarnost toče. Na podlagi McNemarjevega testa simetrije smo ugotovili, da je verjetnost dobička za zavarovalnice, ki se v Sloveniji ukvarjajo z zavarovanji pridelkov in plodov za nevarnost toče, pomembno nižja kot v primerjanih državah. Na podlagi primerjave in ocene učinkovitosti predlagamo smernice za izboljšanje sistema zavarovanja posevkov in plodov v Sloveniji.