Nowe przepisy dotyczące doświadczeń na zwierzętach. Najważniejsze zmiany i próba oceny - Krzysztof Smykowski (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Ustawą z dnia 15 stycznia 2015 r. o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych lub edukacyjnych została wprowadzona w życie Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2010 r. w sprawie ochrony zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych. Te akty prawne przyniosły szereg istotnych zmian dotyczących prowadzenia badań naukowych z wykorzystaniem zwierząt. Zostały sformułowane nowe definicje procedury i doświadczenia. Powiększono także zakres gatunków podlegających ochronie, rozszerzając go o głowonogi i embrionalne formy ssaków oraz wprowadzono całkiem nową skalę inwazyjności. Zmiany dotknęły także organy powołane do udzielania i zmian zgód na prowadzenie doświadczeń, czyli Krajową Komisję Etyczną do spraw Doświadczeń na Zwierzętach i lokalne komisje etyczne. Większość z nowych uregulowań należy przyjąć z zadowoleniem, ponieważ są realizacją słusznych postulatów ochrony zwierząt doświadczalnych.