ORTAÇAĞ TÜRK DÜNYASINDA HALI - CARPET IN THE MEDIEVAL TURKISH WORLD - Mehmet Özmenli (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türk kültürünün önemliöğelerinden biri el sanatlarıdır. El sanatları çerçevesinde yapılan ürünlerdekullanılan desenler ve desenleri oluşturan motifler, Türk insanının duygu vedüşüncelerini yansıtmakta ve bu ürünlere sanat ve estetik değer katmaktadır. Kadın,sevincini, üzüntüsünü, özlemini, öfkesini, sevgisini kısaca bütün duygu vedüşüncelerini anlatmada motifleri kullanmıştır.Asırlardır geleneklerine bağlıolarak önce otağ sonra da toprak evlerde yaşayan oymaklar, halı, kilim, zili,cicim dokumuşlar ve keçe yapmışlardır. Onlar hayvancılıkla uğraştıkları için,dokumalarında kullandıkları yünü hayvanlarından elde etmişler, kendileri eğirip(büküp), yine kendileri kök ve doğal boyalarla boyamışlardır.Dokuduklarını yaydıkları otağ(çadır), yer ile gökyüzünü birleştiren mekândır. Ortasında ocak, tepesindedelik bulunmakta ve ateşin dumanı bu delikten çıkarken güneş, ay ışığı budelikten içeri girmektedir. Türkler, otağlardan obalar, şehirler kurmuşlardırve bu şehirleri merkez yaparak Hakan ile Begleri vasıtasıyla yönetim biçimlerimeydana getirmişlerdir.Türklerin Ortaçağ’daoluşturdukları yönetim, şehir, otağ ile kadınlarının dokumaları arasındabağlantı kurmaya çalışacağız. Doğal olarak bu değerlendirmelerimiz biliminsanlarının çalışmalarından esinlenerek, kitabeler ve destanlardayazılanlardan çıkarımlar ışığında gerçekleşecektir. Ayrıca işlenen nakışları,süslemeleri, otağ kurulumundaki anlayışları, siyasi yapılanmanın ilahi kodlarıylaolan ilişkileri irdelenmeye çalışılacaktır.