Kâmûs-i Türkî’de Yer Alan Deyimler, Şemsettin Sami’nin Deyim Dünyasını Ne Ölçüde Kapsar? (To What Extent the Idioms in Kamus-i Turki Contain Şemseddin Sâmi’s Vocabulary of Idioms?) - Andija Kutrolli (Skad)
Deyimler sözvarlığında dilin yaratıcılık vekendine özgü kavramsallaştırma özelliklerini ortaya koyan, toplumun tarihini,kültürel özelliklerini, değer yargılarını, bakış açılarını yansıtan önemli unsurlarıdır.Tarihî metinler üzerine yapılan incelemeler Türklerin en eski dönemlerdenitibaren yaygın olarak deyim kullandığını göstermektedir. Şemseddin Sami, Kâmûs-iTürkî’de 3017 deyime yer vermiştir. Çağdaş Türkiye Türkçesi sözlüklerinde isebu sayı 8500 civarındadır. Bu çalışmada Şemseddin Sami’nin deyim dünyasının araştırılmasıamacıyla örneklem olarak “Gâve”adlı piyesi ele alınmıştır. Çalışmada söz konusu piyeste yer alan deyimler belirlenerekkullanım sıklığına göre değerlendirilmiş ve çağdaş Türkiye Türkçesi söz varlığıile karşılaştırılmıştır. Şemseddin Sami’nin Kâmûs-ı Türkî’de yer verdiği vegünümüz Türkiye Türkçesinde de yer alan yalnız 49 deyimin piyeste geçtiğitespit edilmiştir.