Yenilenebilir Enerji Kaynak Ve Teknolojilerinin Unsurları: Küresel Ve Avrupa Birliği Ölçeğinde Karşılaştırmalı Analiz Ve Değerlendirme - Renewable Energy Sources And Technologies Facts: Global And European Union Scale Relative Analysis And Assessment - Çağrı Selvi (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Tükenmekte olmasının yanı sıra daha birçok sayıda tehdidi beraberinde getiren fosil kaynaklara alternatif arayışı özellikle 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren Yenilenebilir Enerji Kaynak ve Teknolojilerine olan yönelimi artırmıştır. Çalışmanın sorunsalları bu yönelime neden olan unsurların neler olduğunun tespit edilmesi ve YEK gelişmeleri bazında AB’nin Küresel Ölçekteki etkinlik derecesinin netleştirilebilmesi olmuştur. Sonuç olarak unsurlar sosyal, ekonomik, çevresel ve güvenlik ana başlıkları altında toplanmış ve AB’nin teknolojiler bazında farklılık gösterse de YET genelinde küresel ortalamanın üzerinde yer aldığı tespit edilmiştir. Yine de fosil kaynaklar ile YEK-YET kurulum, harcama ve yatırımları arasında uçurum olarak adlandırılabilecek olan bir fark bulunduğu göz önüne alınarak eğilime ivme kazandırılması gerekmektedir. Aksi halde içinde bulunduğumuz yüzyılın sonuna varmadan tükeneceği öngörülen hidrokarbon yakıtlardan üretilen enerjinin yetersizlikler nedeniyle YET ile elde edilmesi mümkün olmayacaktır.