Dava İncelemesi: Avrupa Birliği Adalet Divanının 2/15 Sayılı Görüşünün İncelemesi - Emriye Özlem Şeker (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupa Birliği Adalet Divanının, Avrupa Birliği “AB” ile Singapur arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması hakkındaki 2/15 sayılı Görüşü, AB’nin yeni nesil ticaret anlaşmalarına ilişkin yetkisini ve bu anlaşmaların akdedilme usulünü belirlemesi sebebiyle önemlidir. Bu çalışma Görüşün, Birliğin uluslararası anlaşma akdetme yetkisine, benzer anlaşmaların akdedilme sürecine ve Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğinin güncellenmesine etkilerini incelemektedir. Görüşte tanımlanan geniş münhasır yetkinin, benzer uluslararası anlaşmaların sadece AB tarafından onaylanabilmesini mümkün kılarak AB’nin dış yetkisini hukuken güçlendirdiği; fakat yatırımlara ilişkin AB yetkisi ile ilgili yeni belirsizlikleri doğurduğu sonucuna varılmıştır. Gümrük Birliği açısından ise güncelleme çalışmaları kapsamındaki konuların AB’nin münhasır yetkisi kapsamında sayılması bu alanlarda hukuki belirlilik sağlaması nedeniyle olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmiştir