Şerʿiyye Sicilleri’ndeki Mefkūd Kayıtları ve İstanbul’un Kayıp Bakkalları - Fatih Bozkurt (Akademik İncelemeler Dergisi)
Bu makalede, XVIII. yüzyılın son çeyreğinde İstanbul bakkalları ele alınmaktadır. Başkentin sayıca en kalabalık meslek gruplarından birini meydana getiren bakkallar hakkında kapsamlı bir inceleme tespit edilememiştir. Hâlbuki sıradan insanlardan yönetici kesime kadar İstanbulluların temel gıda ihtiyaçlarını karşılayan bakkalları konu edinen bir inceleme sadece belli bir esnaf örgütünü ele almakla sınırlı kalan bir çalışma olmayacaktır.Osmanlı halkının tükettiği gıda maddeleri hakkında en derli toplu malumatın bakkallara ait sicil kayıtları üzerinden elde edilmesinin mümkün olduğu ifade edilmelidir. Bu çalışmanın esas kaynağını İstanbul Kadılığı ve İstanbul Bâb Mahkemesi’nin şer‘iyye sicillerinde kayıtlı mefkūd bakkallara ait hüccetler meydana getirmektedir. Kâtiplerin yaygın olarak mefkūd defteri olarak tanımladıkları ilgili mahkeme tutanakları bir taraftan makalenin konusunu teşkil etmekte diğer taraftan bakkallara ilişkin içerdiği verilerin değerlendirilmesi ile de kaynağını meydana getirmektedir.