Od „Niemiec jesienią” do „Niemiec 09”. Historia Frakcji Czerwonej Armii i jej filmowe multiplikacje - Ewa Fiuk (Kwartalnik Filmowy)
Tekst jest próbą analizy filmowego obrazu terroryzmu zachodnioniemieckiego od momentu jego narodzin aż po czasy współczesne, w których co rusz rozbrzmiewają (głównie medialne) echa niegdysiejszej działalności Frakcji Czerwonej Armii. Ten ponad 30-letni okres w powojennej historii RFN stanowi niezwykle ważny element niemieckiej tożsamości narodowej, społecznej i kulturowej. Nie sposób zrozumieć współczesnych Niemiec oraz aktualnego stanu ich kultury filmowej bez znajomości tej części historii tego kraju, również historii medialnej. Fiuk charakteryzuje pokrótce genezę powstania oraz istotę działalności RAF-u, a także analizuje, w porządku chronologicznym, możliwe przyczyny zainteresowania tą tematyką na gruncie filmu niemieckiego, wskazując jednocześnie wyraźne związki istniejące w tym kontekście między historią Niemiec a historią filmu niemieckiego. Autorka wspomina też o społecznej recepcji problemu samego terroryzmu oraz jego medialnych, a przede wszystkim filmowych obrazów.