Louis Althusser’in İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları Adlı Çalışması Üzerine Bir Değerlendirme - Işıl Şimşek (Medya ve Kültür)
İdeoloji, sosyal bilimler alanında üzerinde en çok konuşulan ve yazılan konulardan birdir. Literatür içinde kavram, mantıkçı pozitivist ve eleştirel gelenek ile ideolojiyi olumlu ya da olumsuz ele alanlar şeklinde iki farklı eksende tartışmaktadır. Bu tartışmalarda eleştirel gelenek kavrama ağırlıklı olarak olumsuz anlamlar yüklerken, mantıkçı pozitivist geleneğin ideolojiyi bilimsel olarak ele alma çabasının kavrama aynı zamanda olumlu bir anlam yüklemesini de beraberinde getirdiği söylenebilir. Antoine Destutt de Tracy ve arkadaşları tarafından terimselleştirilen ve olumlu anlamlandırmayla yorumlanan ideoloji, Marksist görüş ekseninde olumsuz ve eleştirel olarak ele alınmıştır. Marksizm içinde kültürel bir olgu olarak ele alınan, insanın maddi üretim koşulları ile tarihsellik içinde yorumlanan ideoloji, egemen sınıfların kendi çıkarlarına hizmet etmek üzere oluşturulmaktadır.