СУТНІСТЬ, ПРИНЦИПИ ТА ЦІЛЬОВА СПРЯМОВАНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ДОРАДЧИХ СЛУЖБ - Олександр Красніцький (Економіка та суспільство)
У статті розкрито сутність та еволюцію дорадництва, що є необхідним підґрунтям для визначення принципів та цільової спрямованості дорадчих служб. Підкреслено провідну роль дорадництва у забезпеченні сталого сільського розвитку, його вагомий внесок у підвищення добробуту та ефективності функціонування малих сільськогосподарських підприємств. Розглянуто історичні витоки сучасного дорадництва. Проаналізовано традиційну модель дорадництва. Обґрунтовано парадигмальний зсув в еволюції дорадництва – від технократичної моделі до формування дорадчих послуг, що ґрунтуються на принципах діалогу, індивідуалізації та комплексності, з урахуванням соціально-політичного контексту та людського потенціалу. Акцентовано увагу на значному зростанні наукового інтересу до проблематики дорадництва на початку нового тисячоліття. Доведено доцільність функціонування інституту дорадництва та необхідність його адаптування до сучасних умов.