Standart Traktörlerde Kuyruk Mili Gücünün Tahmini İçin Karşılaştırmalı Bir Model Çalışması - Mustafa Vatandaş (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada standart traktörlerde kuyruk mili gücünün dolaylı yöntemle tahmini için analitik bir model (M2) geliştirilmiştir. Geliştirilen bu modelin performansı, Sumner ve ark. (1986) tarafından kuyruk mili gücünün tahmini için önerilen modelle (M1) karşılaştırılmıştır. Model denklemleri, M1 için Kuyruk mili gücü = f [Saatlik yakıt tüketimi, (Saatlik yakıt tüketimi)2], M2 için ise Kuyruk mili gücü = f (Motor devir sayısı, Saatlik yakıt tüketimi) şeklindedir. Model geliştirmede ve analizde, Türkiye'de kullanılan 19 farklı standart traktörün OECD Standart Test Koduna göre yapılmış deney verileri esas alınmıştır. Bu amaçla matematiksel ve istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, M2 modelinin M1 modeline göre kuyruk mili gücünü tahmin etmede; deneysel verilere daha yakın sonuçlar verdiğini göstermiştir.