TÜRK MODERNLEŞMESİ SÜRECİNDE HADİS İLMİNİN GENEL DURUMU - Prof. Dr. Kadir Gürler (İslami İlimler Dergisi)
Bu çalışmada, Türk modernleşmesi sürecinde hadis ilminin genel durumu incelenmektedir. Buna bağlı olarak biz, Osmanlı medreselerinde hadis, ders programlarında hadis derslerinin oranı ve hadis alanında yazılan bir takım çalışmaları ele aldık. Bu süreçte, müfredata ilişkin bilgilere bakıldığında hadis derslerinin payının oldukça az olduğu ve hadis ilmiyle ilgilenenlerin de yeteri kadar çalışma ortaya koyamadıkları görülmektedir. 1876-1928 arasında kaleme alınan hadis eserleri genellikle tasavvufa ilişkin ve kırk hadis türü eserlerden oluşmaktadır. Sonuç olarak, bu dönemde yazılan hadis kitaplarının orijinal olmadıkları ve hadis ilmi açısından da yetersiz oldukları ifade edilebilir