“Terkedilmiş Sokakta Sessiz Bir Gölge Oyunu” Romanı Üzerine Psikolojik Bir Çözümleme - Selim Somuncu (Akademik İncelemeler Dergisi)
Psikoloji ile edebiyat arasındaki ilişkinin çok farklı boyutları olduğu ve çokkatmanlı bir ilişkiyi içinde barındırdığı söylenebilir. Gerek psikoloji gerekseedebiyat insanın fiziksel ve psikolojik yapısını ele alır, bilinçaltı her ikisindede sorgulanır, her ikisinde de çağrışım metodu uygulanır, dil ve hayalher ikisi için de önemlidir. Psikolojik roman ise natüralizm akımından sonrayükselişe geçmiştir. Olay örgüsünün çok fazla ön plana çıkarılmadığı, dahaçok kişilerin iç dünyalarını, ruhsal durumlarını önemseyen ve bunlar üzerineyoğunlaşan roman türü olarak bilinir. Olay örgüsü ya da aksiyon geriplandadır. Olay örgüsüne katkı sağlayacak gelişmelere neden olan, hazırlayanve olayların sonucu olan ruhsal durumlar üzerine yoğunlaşılır. “TerkedilmişSokakta Sessiz Bir Gölge Oyunu” adlı roman Zeynep Ankara’nınyoğun psikolojik öğeleri içeren bir romanıdır. Romanda Erich Fromm’unsevgi ve şiddetle ilgili temellendirmelerinden yola çıkıldığını düşündüren birçok enstantane vardır. Bu çalışmada “Terkedilmiş Sokakta Sessiz Bir GölgeOyunu” romanının olay örgüsünün ana hatları verildikten sonra romanınbazı unsurları üzerinden sevgi ve şiddet kavramlarını temel alan psikolojikbir inceleme yapılacaktır.