Can Europe be saved? - Rocco Buttiglione (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Rocco Buttiglione w eseju Czy Europa może być zbawiona? prezentuje Unię Europejską jako piękny zamek z antycznymi malowidłami, ale… bez dachu. Obraz ten oddaje sytuację UE, która powołała wiele wspólnych instytucji i polityk, ale wciąż nie stworzyła unii politycznej, będącej warunkiem ich prawidłowego funkcjonowania. Autor ukazuje, m.in. poprzez odwołanie do przykładu Unii Walutowej czy Wspólnej Polityki Obronnej, że pytanie o chrześcijańskie korzenie Europy nie jest pytaniem abstrakcyjnym i wprost wiąże się z możliwościami powołania unii politycznej. Broni tezy, iż możliwość odrodzenia projektu integracji europejskiej zależy od tego kim jesteśmy i jak siebie pojmujemy; ostatecznie zależy od naszej gotowości traktowania innych jako naszych braci, co jest niemożliwe bez chrześcijańskiej inspiracji.