Terminologija konzerviranja i restauriranja predmeta kulturne baštine u suvremenoj hrvatskoj leksikografiji - Lucijana Leoni (Studia Lexicographica)
Povijesne i estetske vrijednosti dijalektički povezanih blaga kulturne baštine i blaga jezika, kojim se baština iskazuje i prenosi iz naraštaja u naraštaj, nameću nam dužnost da ih čuvamo u nasljedstvo budućim generacijama. Kako bi se podrobnije shvatili problemi s područja konzerviranja i restauriranja kulturne baštine te omogućilo otkrivanje njihova povijesnog tijeka, kao i problemi upravljanja kulturnom baštinom, potrebno je, među ostalim, pokrenuti i istraživanje leksika toga područja. S obzirom na to da terminologija iz područja konzerviranja i restauriranja u poznatoj hrvatskoj središnjoj leksikografiji nije standardizirana niti sustavno zabilježena, koristeći tekstove iz arhivske i suvremene dokumentacije konzervatorsko restauratorskih radova na hrvatskom jeziku, provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja zastupljenosti terminologije konzerviranja i restauriranja u odabranim suvremenim izdanjima hrvatske središnje leksikografije, kao i stručnosti i relevantnosti samih definicija u okviru struke, te najzad i kulturološka procjena samoga izbora natuknica. Istraživanje bi moglo koristiti u predlaganju projekata za izgradnju terminoloških baza za hrvatski jezik u tom području.