Potrzeba doskonalenia nauczycieli w obliczu edukacji z AI - Beata Kuźmińska-Sołśnia (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
Współczesna edukacja wymaga nowego sposobu myślenia i zasad działania, a co zatem idzie, także nowych umiejętności. Niniejszy artykuł zwraca uwagę na wyzwania jakie stoją przed nauczycielami w obliczu dynamicznych zmian, związanych z rozwojem sztucznej inteligencji. Przedstawia ich świadomość, samoocenę oraz potrzebę doskonalenia w zakresie włączenia AI do procesu edukacji. Teoretyczne rozważania poparto wynikami badań ankietowych przeprowadzonych wśród nauczycieli szkół podstawowych i ponadpodstawowych na terenie regionu radomskiego.