Polemika przeciw waldensom w Expositio Symboli Apostolorum Jana z Kwidzyna - Marek Karczewski (Studia Warmińskie)
Głównym dziełem teologicznym Jana z Kwidzyna (1343–1417) jest Expostio Symboli Apostolorum. Jan zawarł w nim obszerny wykład prawd zawartych w Symbolu Apostolskim. Sytuacja Kościoła katolickiego pod koniec XIV w. była złożona. Podejmowano wiele prób odnowy Kościoła. Rosła opozycja wobec oficjalnej doktryny i struktur. W Czechach i na terenach niemieckojęzycznych ciągle aktywny był ruch waldensów. W artykule omówiono polemikę Jana z Kwidzyna przeciw waldensom w tekście Expositio. Poruszono trzy kwestie: Jan z Kwidzyna i waldensi – tło historyczne; ogólną charakterystykę herezji i heretyka oraz krytykę poglądów waldensów