Військова допомога Республіки Польща Україні в умовах широкомасштабного вторгнення рф - Любомир Губицький; Ганна Мельник (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти)
Мета дослідження полягає в комплексному вивченні питання надання військово-технічної та військово-політичної допомоги Республіки Польща Україні протягом 2022 – 2024 рр. Результати дослідження. У статті розкрито процес організації підтримки та отримання зброї й військового спорядження, що є вирішальним для розуміння стійкості України, оскільки збройна агресія російської федерації проти України призвела до усвідомлення необхідності альянсів та партнерських відносин у вимірах глобальної та регіональної політики. Встановлено, що сусідні держави, які перебувають в одному регіоні, фактично посутнісно сприймають загрози своїм інтересам та безпеці, що формує відносини поміж державами крізь призму запобігання та відбиття агресії третьої країни. З’ясовано, що саме загрожені держави є однією з ланок, які в низці характерних військово-політичних явищ і операцій вибудували ефективний механізм протидії державі, на озброєнні якої перебуває ядерна зброя. Методологія дослідження базується на засадах об’єктивності, всебічності, системності й історизму. На основі використання загальнонаукових і спеціальних методів: узагальнення, аналізу й синтезу обґрунтовано специфіку військової допомоги Республіки Польща Україні протягом 2022-2024 рр. Цілісного її відтворення вдалось досягти завдяки ретроспективному методу. Використання методу системного аналізу сприяло визначенню основних напрямів і перспектив співпраці. Наукова новизна дослідження полягає в розгляді відносин між сусідніми державами крізь призму загроз гібридної та відкритої агресії третьої країни. Протягом повномасштабного вторгнення рф Україна отримала значну військову допомогу зі сторони Республіки Польща, що суттєво підсилило обороноздатність Збройних сил України. Українським військовим вона надійшла у вигляді амуніції, боєприпасів, зброї, обладнання, військової техніки та засобів протиповітряної оборони, що суттєво підсилило їхню обороноздатність. У ситуаціях, коли виклики для безпеки держав набувають екзистенційної загрози, між країнами, що претендують на регіональне лідерство, виникає конвергенція та синергія, що уможливлює зміни в силовому потенціалі на регіональному та глобальному рівні.