BATI NİHİLİST TOPLUMLARINDA ORTAYA ÇIKAN YENİ AİLE DÜZENLEMELERİ - Fatma Çetin (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Allah Teâlâ ‘eşrefi mahlûk’ olarak yarattığı insana, güzelle çirkini,iyiyle kötüyü ayırt etme kabiliyeti vermiştir. Bu yüzden insanlardadiğer hiçbir mahlûkatta olmayan din ve ahlak sahibi olmaözelliği vardır.Allah’ın insanlara ilk yaratılıştan beri kötü olarak gösterdiği fiillerdenbiri de zinadır. Bunun için İslamiyet’te zina titizlikle elealınmış ve onun için önleyici ve engelleyici çok sağlam tedbirlergetirmiştir. Evli veya bekâr ayrımı yapmadan, kasıtlı ve nikâhsızolarak yapılan her cinsi ilişkiyi gayr-i meşru ve haram saymıştır.Bundan başka insan tabiatına ters, tiksindirici olan lûtîliğin herçeşidi, ölülerle, hayvanlarla cinsel ilişki, müsahaka ve istimnanınharam kılınması; cinsi ihtiyaçların tabii ve meşru çerçevedekarşılanması, fıtrat ve iffetin korunması, insanlık onurunu zedeleyenher türlü cinsî azgınlık ve sapıklıktan uzak durulmasınınKur’an’ın temel mesajlarından biri olduğu görülür. Çünkü zinaİslam’a göre fert, aile ve toplumu yıkmayı hedef alan büyük birfelaket, bir insanlık suçudur.Hadislerde geçen gözün ve dilin zinası tabirleri ile harama bakmanınve yaygın ahlâk kurallarına uymayan cinsel içerikli sözler söylemeklebaşlayan sürecin zinaya götürme ihtimalinin yüksekliğiniifade eder ve bunlardan sakındırır.Fıkıhta zina suçunun oluşması ve cezalandırılması yanında zinanınönünün kesilmesine yönelik tedbirlerin alınması sayesindeİslâm tarihi boyunca Müslüman toplumlarda zina hem yasakhem de günah ve ayıp sayıldığı için yaygın bir ahlâk sorunu oluşturmamıştır.Araştırmamızda, cinsiyet siyasetinin bir politika olarak ele alındığı,zina ve çeşitlerinin ‘cinsel özgürlük’ kavramı altında normal birilişki gibi kabul edildiği ve günümüzde neredeyse bir baskı aracıhaline getirildiği Batı dünyasında,1 zina fiilinin önlenmesine dairçalışmalar yerine 1980’lerden bu yana, bu ilişkilerden dünyayagelen çocuklar ve bunların ana-babalarına dair düzenlemeye gidilerek,devletlerin Tek Ebeveynli Aile adı verilen oluşumlara destekverdikleri görülmektedir. 2000’li yıllarda ise bu destek lûtîler içinverilmektedir. Bazı Batılı ülkelerin istatistiklerinden elde edilenverilerine göre toplumda zina giderek yaygınlaşmakta, bu yolladünyaya gelen çocuk sayısı her geçen yıl artmakta ve eşcinsellikdüzenlemesi yapılması normal karşılanmaktadır.TU İK istatistiklerinde son yıllarda daha çok boşanma sebebiyleortaya çıktığı gözlemlenen Tek Ebeveynli Aile oluşumunun, Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığının yaptığı çalışmalarda, gayri meşru ilişkilerle alakasının kabul edildiği ve bu aile tipinedestek verildiği görülmektedir.2Bu makalede 21. yüzyılda Batı’da zina fiilini meşrulaştıran bazıaile düzenlemeleri üzerinde durulacaktır. Konu ele alınırken insanınAllah tarafından ‘eşrefi mahlûk’ olarak yaratılması ve HadidSuresi 16. ayette ifade edilen mana göz önünde bulundurulacaktır.