Determination of Kernel Development Characterİstİcs of Some Pistachio Nut (P.vera L.} Varieties - Mehmet Köroğlu (Journal of Agricultural Sciences)
Antepfıstığı meyvelerinde büyüme ile ilgili çalışmalar,P. voraanacı üzerine_aşılı Uzuri,.fırmızı, Halebi, Siirt ve ohadi çeşitlerinde yurİıttıımuştÜr. Antepfıstığİ meyvÖleri hasat olgunluğundan 45-50.9l"T_ önİe nörmal iriliğe ulaşmaktadİdjr. yaş meyve ağıriığındaki aiİışlar-ise hİsat o|gunluğunJ kadar devam etmektedir. Üzerinde ÇallŞllan antÖpfıstığı çeşitlerİnin meyveİeriİde, perikaİpta hızh büyüme dönemi sona ererken, embriyolarda hızlı büYüme başlamakladır. İiııeyr" ve embriyo|arda 1's; tipi bir büyüme eğrisi görülmüştür. Bütün çeşitlbrde, meyvelerin ortalama YaŞ agırııkıarı meyve büyümelerinin iık devrelerinde hızlı bir İrt,ş gOstermiş, bu hız Embriyoların geliŞmeğe baŞladığı d6nemde kısj bir süİe yavaşlamış ve sonra tekrar artmış ve fizyolojik hasat olgunluğu dönemine 15-20 gün kala ağırlık artışı tekrar yavaşIamış ve İıasaf olgunluğu döneminde-normaİ agırhğına ulaşmıştır. Antepfıstığı meJv_elefinde, küÇÜk meyve doneminden bağhyarak, embİiyo geıışimi dönemine kadar hızlı bir uzunluk artışı olmaktadır. Bu dönemden sonra meyve uzunıuğu çok az miktarlarda ,rtığ goste,r"ktedir. Antepfıstığı meyvelerinde embriyo geliŞmesi, ÇeŞitlere göre değişmekle bırıikte, tüm çeşitlerde Hazirİn-sonu-Temmuz başlannda başlamaktadır. Araştırmanın yürütüldüğü her iki yııoaaa embriyo gelişiminin başladlğı ilk 1o-15 günlük dönemde gelişme oldukça yavaş olmuş, bu dönemden sonra İemmuz ortalarınd=an'başlayaraİ zo--zş gunlux biİ süre içerisinde hızlı bir uzunluk artışı olmuştur. Bu dönemden sonra tekraf yavaşlama olmuş ve hasat olgunlugu döneminden yaklaşık bir hafta"önce Çok yavaŞlamlŞ Veya tamamen durmuştur.