Bankacılıkta Risk ve HSBC Bank Uygulama Örneği - Şükran Güngör Tanç; Şefika Altun (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Ülkelerde ekonomik kalkınmanın sağlanması açısından krediler vazgeçilmez finansal kaynaklardır. Kredilerin yanında taşıdığı riskler de ayrılmaz bir durumu ortaya sunmaktadır. Günümüzde bankacılık sistemlerinde, kredi riski kuşkusuz en önemli risk kaynağıdır. Bu nedenle risk yönetimi ve özellikle kredi riski yönetimi, en önemli risk yönetim faaliyeti haline gelmiştir. Risk yönetim sürecinde ilk adım, bankaların her an karşılaşabileceği riskleri tanımlaması, ölçmesi ve risklerden korunmak için yeni teknikleri kullanması zorunludur. Risk yönetimi sürecinin amacı, etkin risk portföy yönetimi oluşturmak, doğru fiyatlandırma yapmak ve risk-getiri dengesinin optimizasyonunu sağlamaktır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, risk yönetim politikalarının incelenmesi ve uluslararası alanda faaliyet gösteren HSBC Bank A. Ş. 2014 yılı Türkiye Faaliyet raporları kapsamında yer alan riske ilişkin açıklamalarının değerlendirilmesidir. Çalışma sonucu elde edilen temel bulgulara göre; banka risklerini, özellikle de kredi risklerini sürekli takip etmektedir. HSBC Bank faaliyet sonuçları sektör ortalamalarına yakın değerlerde gerçekleştiği görülmektedir.