ENTROPİ, ŞANS VE TANRI - Fatih Özgökman (Felsefe Dünyası)
Evrenin bir başlangıcının olup olmadığı ya da bu düzenin nereden geldiğigibi sorular, insanlığın en büyük merakıdır. Fakat 18. Yüzyılda sanayi devrimininürünü olan buhar makinelerinin çalışma prensiplerinin keşfiyle birlikte doğan termodinamikve özellikle onun ikinci yasası, evrenin sonluluğundan başlangıç şartlarınındüzenliliğine değin merakımızı giderecek cevaplar sunar. Bu makale, entropiyasasını, klasik termodinamikteki keşfinden başlayarak istatiksel mekanik’eve ihtimaliyetçi yorumlara değin incelemekte ve fizikten kozmolojiye değin sonuçlarınıtartışmaktadır. Sonuç olarak ise makale evrenin başlangıç koşullarınınmaksimum düzenliliğini ihtimaliyet açısından değerlendirerek insan aklına göreTanrı’nın varlığına başvurmanın, evrendeki en düşük ihtimalin gerçekleşmesiniumut etmekten daha makul olduğunu ileri sürmektedir.