TÜRKİYE’DE DÖVİZ KURUNUN ÜCRETLER ÜZERİNDEKİ UZUN DÖNEM ETKİLERİNİN ARDL SINIR TESTİ İLE BELİRLENMESİ: HİZMETLER SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ - Ahmet Eren Yıldırım (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmanın amacı Türkiye’dehizmetler sektöründe reel döviz kurundaki değişmelerin brüt ücretler üzerindekiuzun dönem etkilerini ARDL sınır testi ile incelemektir. Çalışmada2006:1-2017:4 dönemi çeyreklik verileri kullanılmıştır. Hizmetler sektörü reel dövizkurundaki değişmelerden doğrudan etkilenen sektörlerden biridir. Çalışmada eldeedilen bulgular, hizmetler sektöründe reel döviz kuru ile brüt ücretlerarasında uzun dönemde eşbütünleşme ilişkisinin olduğunu göstermektedir. Ayrıca reeldöviz kurundaki değişmelerin brüt ücretler üzerinde anlamlı bir etkisibulunmaktadır.