Praca z bezdomnymi psami jako działanie opiekuńcze wysokiego ryzyka - perspektywa osób zajmujących się pomocą na rzecz bezdomnych zwierząt - Julia Knak; Lucyna Grzelec (Ars Educandi)
Niniejsza praca przedstawia badanie przeprowadzone w nurcie fenomenograficznym z elementami wywiadu biograficznego, dotyczące stresu w pracy opiekuńczej na rzecz bezdomnych zwierząt. Celem badania jest pokazanie jak stresogennym zajęciem jest praca na rzecz bezdomnych zwierząt oraz zobrazowanie sposobów przeżywania stresu. W ramach poniższego artykułu skonstruowano pytanie stanowiące problem badawczy: W jaki sposób kształtuje się i jak wyrażany jest stres związany z pracą opiekuńczą na rzecz bezdomnych zwierząt? Ponadto sformułowano szczegółowe pytania badawcze: