Патріотичні пісні у творчості азербайджанських композиторів - Naila Mirmammadli (Культура України)
Мета дослідження — вивчення взаємозв’язку азербайджанських композиторів з традиційними музичними жанрами у створенні пісні, особливо на тему патріотизму, основ музичної мови, мелодії, структури форми. Методологія дослідження. Немало дослідницьких кейсів та напрямів вивчення патріотичних пісень композиторів з Азербайджану було індуктивно узагальнено на теоретичному рівні за допомогою культурного підходу. Метод дослідження полягає в аналізі теорії музики, теоретичних положень музикознавців. У процесі розвідки застосовувались методи аналізу, поширені в теоретичному музикознавстві, а також історико-теоретичного та порівняльного аналізу. Результати. Розкрито жанрові зв’язки патріотичних пісень з традиційною музикою, які мають особливе значення в написанні пісень азербайджанських композиторів. У зв’язку з цим виявлено вплив традиційної музики на композиторські пісні з точки зору музичної мови та стилістичних особ-ливостей. Означено коло тем патріотичних пісень композиторів, жанрові особливості, нові аспекти творчого підходу до традиційної музики. З цього погляду привертають увагу історико-героїчні пісні, зв’язок з ашугськими мелодіями та жанрові зв’язки в піснях композитора. У результаті впливу основних ознак традиційних музичних жанрів Азербайджану на патріотичні пісні композиторів роль мелодії, інтонації та ритму набуває особливого значення. Новизна. Ця стаття — перша спроба вивчити вплив традиційної музики на композиторські пісні з точки зору музичної мови та стилістичних особ-ливостей. Практичне значення. Інформація в цій статті може бути корисною для студентів, учених, дослідників азербайджанського музикознавства.