Kıbrıs Barış Harekâtlarının Erzurum Basınına Yansımaları (20-22 Temmuz & 14-16 Ağustos 1974) - Mehmed Gökhan Polatoğlu (Turcology Research)
Kıbrıs, jeopolitik ve jeostratejik önemi nedeniyle tarih boyunca birçok uygarlığın hakimiyet mücadelesine sahne oldu. 1571’de Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmesiyle birlikte uzun bir süre Türk hakimiyetinde kalan Kıbrıs’taki statüko 19. yüzyılın ikinci yarısındaki İngiliz hakimiyeti ile birlikte değişime uğradı. Zamanla Ada’da siyasi, sosyal ve hukuksal sorunlar, toplumlar arasında gerilime neden oldu. Bunun bir sonucu olarak 1950’li yıllarda Ada’nın asıl unsurları arasında yer alan Türklere karşı Rum ayrılıkçı birliklerinin başlattığı şiddet eylemleri 1960’lı ve 1970’li yıllarda artarak devam etti. Türk Hükümetinin uluslararası boyutta geniş çaplı olarak yürüttüğü diplomatik temaslara rağmen Ada’da Türklere karşı yapılan eylemlerin önüne geçilemedi. Bunun üzerine Kıbrıs’ta Türk toplumuna yönelik şiddet eylemlerine son vererek, barış ve huzuru tesis etmek amacıyla Türk Hükümeti tarafından 1959’da imzalanan Zürih ve Londra Antlaşmalarından doğan hak ve yükümlülükler gereği askeri müdahale kararı alındı. Bu doğrultuda Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs’a 20-22 Temmuz 1974 ve 14-16 Ağustos 1974 tarihleri arasında iki askeri harekât başlattı. Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da büyük bir yankı uyandıran Kıbrıs Barış Harekâtı’na ilişkin olarak yaşanan gelişmeleri, ulusal ve uluslararası basın ile birlikte yerel basın da gündeme taşıdı. Bunlar arasında Erzurum basını da bulunmaktadır. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. Yıl Dönümü üzerine hazırlanan bu çalışma ile Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Erzurum basınına yansımaları ele alınmıştır. Çalışmada Erzurum iline ait olup dokümantasyonuna ulaşılabilen; Albayrak, Devrim, Ekspres, Halkın Sesi, Hürsöz ve Yeni Erzurum gazetelerindeki Kıbrıs Barış Harekâtı ile ilgili siyasi, askeri, iktisadi ve sosyal içerikleri ihtiva eden haberler incelenmiştir. Çalışmada harekât ile ilgili olarak gazete manşetlerine yansıyan haberler ile birlikte iç sayfalardaki bilgiler de değerlendirmeye tabi tutulmuştur.