Sulanan Alanlarda Sulama Yöntemi ve Su Kalitesine Bağlı Olarak Tuz Dengesindeki Değişmeler - Engin Yurtseven; Ahmet Öztürk (Journal of Agricultural Sciences)
Sulama amac ı yla kullan ı lan sular, iyi kalitede olsalar dahi içerisinde tuzlan içerirler. Sulama ile alana iletilen bu tuzlar kök bölgesinde birikirler. Tuzlulu ğun artmas ı , toprak verimliliğini ve üretkenliğini azaltacağı ndan, tarı msal aç ı dan olduğu kadar çevre aç ı s ı ndan da önemli bir olgu olarak kar şı m ı za ç ı kmaktad ı r. Sulama sular ı ile toprağa iletilen tuzlar ı n birikim süreci bitki, toprak, su kalitesi, drenaj ı n etkinliği, sulama ve drenaj ı n yönetimi gibi faktörler taraf ı ndan etkilenmektedir. Tuzluluk söz konusu oldu ğ unda yetiştirilecek bitki ile uygulanacak sulama yönteminin seçimi ve sulama suyu miktar ı , sulamada tuzlulu ğun yönetimi aç ı s ı ndan önemlidir. Değ i ş ik yöntemlerle verilecek sulama sular ı n ı n miktar ı ve veriliş biçimleri farkl ı olduğundan bunlar ı n toprakta tuz dengesine olan etkileri de farkl ı olacakt ı r. Bu çal ışmada değişik bitkiler için hesaplanan bitki su tüketimi miktarlar ı n ı n, farkl ı yöntemlerle uygulanmas ı koşulunda toprağa giren ve ç ı kan tuz miktarlar ı n ı n hesaplanmas ı yoluyla tuz dengesi hesaplamalar ı yap ı lm ışt ı r. Belirli toprak ko şullar ı için farkl ı yöntemlerle verilen sulama sular ı n ı n oluşturacağı tuzluluk süreçleri karşı l ı kl ı olarak incelenmi ştir.