IZAZOVI I MOGUĆNOSTI POPULARIZACIJE LOKALNE POVIJESTI – PRIMJER RANONOVOVJEKOVNE VOJNOKRAJIŠKE I SENJSKE POVIJESTI - Karlo Rukavina; Filip Šimunjak (Senjski Zbornik)
U današnjem digitalnom svijetu, obilježenom globalizacijom i brzim prijenosom informacija na izvanredne udaljenosti, društveni i javni položaj historiografije – koja se našla u novim uvjetima bez presedana – dovedeni su u pitanje, posebno kada je riječ o izazovima popularizacije povijesti. Unutar niza pitanja koja popularizacija povijesti otvara, moguće je izdvojiti manju cjelinu koja nas ovdje zanima - lokalnu povijesti i njezinu prezentaciju. U ovom radu predstavit će se izazovi i mogućnosti popularizacije znanstveno utemeljenih spoznaja historiografije na primjeru senjske povijesti i projekta Bulwark of Europe.