Діяльність комісій у справах неповнолітніх у Житомирській області в першій половині 1980-х рр. - Ігор Власюк (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія)
Мета дослідження – аналіз діяльності комісій у справах неповнолітніх у регіоні Житомирської області в першій половині 1980-х рр., відповідних заходів щодо профілактики правопорушень, вчинених учнівською молоддю. Методологічну основу дослідження складають загальні методи аналізу та синтезу, порівняльний та статистичний методи (для аналізу показників роботи комісій у справах неповнолітніх); історичний, а також принципи, необхідні для неупередженого та всебічного вивчення проблеми даного дослідження (об’єктивності, історизму та науковості). Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі діяльності комісій у справах неповнолітніх Житомирської області у першій половині 1980-х рр., залученні архівних документів, раніше не введених до наукового обігу. Висновки. Перша половина 1980-х рр. була завершальним періодом у суспільно-політичному житті УРСР, який передував перебудовчим процесам та у якому посилилися протиріччя та кризові явища у свідомості населення, у т. ч. неповнолітніх. Аналіз статистики правопорушень неповнолітніх у звітах роботи комісій у справах неповнолітніх показує, що кількість їх не зменшувалася, за виключенням окремих років. Збільшилася кількість злочинів, скоєних неповнолітніми у стані алкогольного сп’яніння. Профілактика скоєння протиправних дій неповнолітніми передбачала проведення бесід, кінолекторіїв на відповідну тематику, правових заходів тощо. Переважали серед правопорушень неповнолітніх злочини проти особистої власності, вчинення хуліганських дій. Необхідно зазначити, що серед головних причин неефективної роботи комісій у справах неповнолітніх був слабкий контроль за їх поведінкою та щодо контролю неблагополучних сімей. У місті Житомирі, районах області у названий період проблема скоєння правопорушень неповнолітніми була досить гострою. Учнівська молодь у своїй поведінці відображала проблеми тогочасного суспільства, кризові явища, що не набули тоді ще критичної межі. Актуальним завданням для роботи комісій у справах неповнолітніх був зв’язок з правоохоронними органами та громадськістю. Подальшого дослідження потребують зміни в роботі комісій у справах неповнолітніх в Житомирській області у другій половині 1980-х – на початку 1990-х рр.