SİYASAL PAZARLAMA VE SİYASAL İLETİŞİMDE POST-TRUTH: DONALD TRUMP ÖRNEĞİ - Kürşad Özkaynar; Aykut Yılmaz; Ömer Sezai Aykaç; Tarık Yolcu (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
ÖzetSiyaset, var olduğu günden günümüze dek, güçlerin çatışma alanı olmuştur. Postmodernizmin de etkisi ile değerler aşınmış, kavramlar anlamlarını yitirmiş, içerikleri boşalmıştır. Anlamı kayan veya önemsizleşen kavramlara örnek olarak “gerçek”, “doğru”, “hakikat” gibi kavramları gösterebilmekteyiz. Daha fazla güç elde etmek için mevcut gücü ve kaynakları kullanma tercihi ise kültürden kültüre, toplumdan topluma değişmektedir. Her ne kadar ahlak, dürüstlük, şeffaflık gibi değerler üzerinden siyaset yapıldığı söylense de çağın gerçekleri ve siyaset ortamı düşünüldüğünde bu durumun uygulamada giderek değiştiği gözlenebilmektedir. Hatta Machiavelli ile bu durum kuramsallaşmış ve kurumsallaşmıştır. Machiavelli, “hedefe giden yolda her yol mubahtır” derken insanın bencil olduğunu, çıkarcı olduğunu, haliyle bu insanlardan meydana gelen topluma da liderlik edebilmek için pragmatist davranılması, bencil olunması gerektiğini savunmaktaydı. Bu tarzın temsilcisi günümüzde 8 Kasım 2016 tarihindeki seçimlerde, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak seçimlere giren ve kazanarak günümüz Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olan Donald Trump olarak karşımıza çıkmaktadır.Çalışmamızın amacı, siyasal pazarlama ve siyasal iletişim kapsamında Trump’ın çarpıttığı gerçekler karşısında toplumun tavrı ve bu söylemlerin etkisini incelemektir. Bu bağlamda Donald Trump örneğinden yola çıkarak doğruların önemsizleştiği bir dünyanın çerçevesini çizmeye çalışmak da bu çalışmanın ulaşmak istediği sonuçlardandır.Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi metodu ile gerçekleştirilmiştir. Veri olarak, New York Times gazetesinde de yayınlanan Trump’a ait tespit edilmiş çarpıttığı gerçek beyanlar örnek olarak verilmiştir. Ayrıca doğruların önemsizleşmesine örnek olarak Trump seçilmeden önce kendisi ile ilgili dürüstlük anketleri de çalışma içerisinde yer almıştır.